De "no wahala" mentaliteit - Reisverslag uit Abuja, Nigeria van Christiaan Haften - WaarBenJij.nu De "no wahala" mentaliteit - Reisverslag uit Abuja, Nigeria van Christiaan Haften - WaarBenJij.nu

De "no wahala" mentaliteit

Door: Chris

Blijf op de hoogte en volg Christiaan

13 April 2008 | Nigeria, Abuja

Exact een week geleden zat ik achter dezelfde computer als vandaag. Toen onwetend en vol verwachtingen... Dit maal vol verlangen om terug te kunnen naar Nederland.
Niet omdat het hier niet uit te houden is, of omdat het eten niet goed is, maar puur vanwege de mentaliteit hier van de mensen waarmee we moeten werken.

Al een volle week zijn we bezig om zaken geregeld te krijgen... de computer die nog steeds zonder geluid is, extra jerrycans om de brandstof in aan te voeren, we proberen al een week om de assistenten ook in bluspak te krijgen, zodat zij voor ons de branden kunnen ontsteken... Alles tevergeefs...

Telkens als je iets vraagt dan krijg je als antwoord "no wahala" wat "geen probleem" betekend. Maar als puntje bij paaltje komt is er telkens wel weer een reden die ze aanwenden om je te vertellen dat het niet gebeurt is.

Door deze mentaliteit leer je wel steeds meer onze westerse waarden en normen te waarderen en moet ik toegeven dat we bij ons toch behoorlijk kunnen mopperen op elkaar als iets niet binnen de vastgestelde termijn gebeurd.

Vandaag hebben we onze enige vrije weekend dag. De zon schijnt gelukkig dus Mark krijgt toch nog zijn zin; een beetje een kleurtje opdoen aan het zwembad. De hele week is het hier al bewolkt en 's avonds heeft het zelfs een paar dagen geregend. Gelukkig is het op de dag nog steeds droog, zodat we gewoon op de oefenplaats kunnen trainen.

's Avonds is er heel weinig te doen op de RA en op JV-camp. We gaan steeds eten bij Berger's of het Rec-Centre. Daar is het eten een stuk gevarieerder dan in het guesthouse. Berger's is een Duits restaurant, met een, voor Nigeriaanse begrippen, voortreffelijke keuken. De Bratkartoffeln zijn er heerlijk. Met stukjes spek en uitjes.

Mark zegt dat het hier in vergelijking met voorgaande jaren bijna uitgestorven is. Vroeger woonden hier hele gezinnen van expatts, nu is het hier een dooie boel en kom je alleen tijdens het eten wat andere buitenlanders tegen. Na het eten drinken we nog een afzakkertje aan de bar en tegen 10 uur liggen we alweer uitgeput op bed. Gek eigenlijk want wie mijn leefpatroon enigzins kent, weet dat ik thuis eigenlijk zelden voor middernacht op bed lig. Ik denk dat het de warmte, en de inspanning is om alles geregeld te krijgen waardoor dit komt.

Leuk trouwens dat jullie allemaal van die leuke berichtjes achterlaten voor mij en Marc. We vinden het heel erg leuk om ze te lezen. Toch een beetje contact met het thuisfront :)

Lieve Daphne, jeetje ik mis je prinsesje van me. :( Heel lief van je dat je al die berichtjes plaatst. Ik heb eindelijk een paar fotootjes geschoten van de beestenboel hier op het kamp. Gelukkig zijn er geen enge beesten hier en wat ongedierte betreft valt het reuze mee.
Malariamuggen vallen mij tot nog toe niet lastig, maar we smeren dan ook goed met Deet muggenmelk ;)

Jeetje en dan te lezen dat Dick en Gert-Jan 's nachts moeten werken in het koude Noorwegen. Dat is ook geen pretje denk ik zomaar. Ik hoop dat jullie ook een goede tijd meemaken daar. Wat moeten jullie precies doen?

Goed, ik ga dit berichtje nu maar beeindigen en een paar foto's uploaden.
Iedereen de hartelijke groeten vanuit een zonnig Nigeria!!!

• 13 April 2008 - 15:19

Daphne:

hallo papa
    leuke fotos zeg.
    Ik heb een 8 gehaald met mijn boekenbeurt is dat goed??????
    nou sorry dat ik het zeg maar volgens mij vindt je het daar saai
    en van wie waren die tenen?????

groetjes daphne :O

• 13 April 2008 - 16:03

Pa En Ma:

Hallo Christiaan

Fijn om weer iets te horen van je . nog even door bijten die twee weken zijn ook zo voorbij, jammer dat het af en toe wat regent maar de temperatuur is hoger als hier.je hebt leuke foto`s gemaakt.Ik ga Dinsdag bij je klussen want wij zitten de hele dag zonder stroom.
    groetjes Pa en Ma

• 13 April 2008 - 17:05

Silvia:

hoi liefste,

nou ik ben blij dat ik je die extra foto's heb gegeven :D
    mooie foto's en idd wat een rare trossen aan die boom hahaha
    en in de keuken herken ik je koffiezetapparaatje die zal wel goed gebruikt worden *lol*
    vandaag heb je weer je mobiel bereik terug dat is heel erg prettig en ik ben ook dol op je smsjes :D

en je mag ook trots zijn op je meisje daphne heeft een 8 goed hoor!!!!

wel jammer dat je het een beetje zat wordt daar in negeria maar je moet nog 2 weken en wie weet is het allemaal de laatste week geregeld (tja hoop doet leven :D)

nou ik ga weer even verder eten en daarna weer even aan de slag want zoals je las komen je ouders dinsdag en dan moet ik een paar dingen gedaan hebben :D :D :D

daag lief een dikke kus van je engeltje..
    xxx

• 13 April 2008 - 18:42

Daphne:

heey papa
    hoe heten die rare paarse dingen aan die bomen want ik vindt ze best wel mooi.
    het lijkt wel net ofdat je in een gevangenis bent zeg met al die hekken om je heen.en de weken zijn zo weer voorbij.
    ik heb mijn wrat aan gestipt met wratten verwijderaar en dat prikte zeg deed een klein beetje pijn maar hij zit er nog maar dat word morgen minder.en wij hebben al een klein stukje van de antretoets gehad.

we spreken elkaar wel dinsdag misschien bij silvia en opa en oma... :)

ps dit heb ik allemaal blintgetypt...

groetjes je prinsesje Daphne:D

• 13 April 2008 - 19:06

Liselotte:

Dag Chris,

Wat goed dat je volhoudt met je dagboek, ookal is het wat lastig om toegang tot het internet te verkrijgen.

Hoe is de attitude van de cursisten eigenlijk? Doen ze goed mee?
    Vervelend dat de assistenten daar niet meewerken. Ik kan me voorstellen dat je motivatie dan rap vermindert en vind het des te knapper dat jullie toch doorzetten.

Hang in there, je kan het!
    Liselotte

• 14 April 2008 - 14:12

Carlalallalalalalaaa:

Hoi mannen,

Ja zo zie je maar.... je vormt je een beeld wat weer helemaal niet klopt. Ik merk al dat je nog helemaal niet in de "Afrika-stand" bent, waar het absoluut niet snel gaat, niks geregeld is en je waar moet afwachten of er wel water uit de kraan komt als je deze opendraait. Je bent je opeens weer bewust van de westerse maatschappij, waar alles volgens supergeorganiseerd is en je al sikkeneurig wordt als je computer een beetje langzaam opstart. Als je straks weer terug bent geniet je weer volop van het leven hier en zal je merken dat je veel beter kan relativeren. Dan merk je opeens dat je het fijn vindt dat het licht aangaat als je de knop omzet, en dat het niet de vraag is óf het licht wel aangaat. Dus het is niet alleen leerzaam voor jullie cursisten, maar ook voor jou!

Wat heb jij trouwens een waanzinnige hoeveelheid potjes en flesjes op je toilettafel staan....unbelievalble....

Geniet er nog maar even van, je hebt straks in ieder geval een boel mee gemaakt en heel veel te vertellen!

Huggie voor jullie beide ......en ook voor Gert-Jan en Dick, als jullie dit ook lezen ;-)

Carlalalalalallalaaaa

• 14 April 2008 - 17:10

Mario:

hey mannen get er een "no wahala"mentaliteit heerst wist ik, verder zijn de berichten duidelijk en toch ook even schrikken dat jullie apart moesten reizen naar bonny.
    verder ben ik ook blij dat het regenseizoen nog niet begonnen is zodat wij(Nico en ik) toch nog wat kunnen doen buiten.

ik zal ook nog ff proberen te bellen hoe het verder is en gaat, maar voorlopig het beste en tot de 26ste.

groeten, Mario H

• 14 April 2008 - 19:07

Dick:

Hoi Mannen, na wahala........... jaja dat heb ik in mijn tijd daar ook veel moeten horen al werd er toen toch nog wel wat gedaan, ook door de assistenten al vonden wij het beter (veiliger) om zelf de boel aan te steken met een van ons aan de kleppen en de ander met een lont in de hand. Hier in Noorwegen is het berekoud nu er een wind vanaf de "pool" waait, nee niet het zwembad maar de npoordpool. We hebben gelukkig wel een grote sauna aan boord en die kwam vanmiddag heel goed van pas toen ik na een oefening op het helideck "per ongeluk" de volle laag kreeg van een van de monitoren. Ik was binnen een fractie van een seconde tot op mijn naad nat. Ik dus naar binnen waar de juffrouw van de wasserij gelijk begon mij mijn overall, wolletjes en lange jan uit te trekken. Op dat moment dacht ik "dit wordt interessant" maar helaas hield ze bij mijn pendeck op, jammer een gemiste kans voor haar (haha) dus gelijk hupsakee onder de warme douche en daarna een kwartier in het zweethok om weer een beetje op temperatuur te komen. Zoals je ziet geven wij dus trainingen aan boord en ook doen wij competentie gericht beoordelen, best wel leuk en de mannen hier waarderen het enorm. De reden dat wij 'snachts werken is dat er dan meer tijd en aandacht besteed kan worden aan de mkannen, zo'n drie uur per koppel en op deze manier kunnen wij ook alle fire-teams (3) en de twee technical support teams onder handen nemen, no wahala dus. Groeten uit ijskonijnenland en oh ja, het eten is hier voortreffelijk.

• 15 April 2008 - 20:35

Henk En Silvia:

Hoi Chris,

Hopelijk gaat alles steeds wat soepeler voor jou en je team na alle tegenslag die ik en Silvia lazen.

Zo zie je maar weer dat we eigenlijk in ons natte kikkerlandje weinig te klagen hebben als je zelf op het moment vertoeft in "het jaar der kruik"...
    We vinden het super om je gebeurtenissen te volgen via deze manier.

We konden niet eerder reageren omdat we door ellende net een nieuw contract en bijbehorende modem al een maand lang geen internet hadden.

We hopen je weer snel te zien en héél graag ook heelhuids, dus let op jezelf!

Als we elkaar weer zien doen we dat met een wijntje en een "cool" muziekje, we hebben nog een heerlijke gefileerde zeebaars in vriezer liggen (zelf gevangen haha) met jou en Silvia's naam erop, we wilden er rijst bij serveren, maar we doen wel iets met een aardappelschotel.
    Want die rijst.... tja, die zal je wel beu zijn dan...

All the best & keep your powder dry!

groetjes en een kus
    Silvia en Henk